ΓΣΕΕ: Mέτρα για τον καύσωνα… με παραθυράκι Ημερομηνία:
26/7/2025, 16:24 - Εμφανίσεις: 15
Βροχή καταγγελιών έφτασαν τις προηγούμενες μέρες στα εργατικά κέντρα της ΓΣΕΕ, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου, από εργαζόμενους που δουλεύουν σε υπαίθριους χώρους, υπό συνθήκες αφόρητου καύσωνα.
Χωρίς να γίνονται ονομαστικές αναφορές σε επιχειρήσεις και περιοχές, αναφέρεται ότι οι καταγγελίες έχουν να κάνουν με μεταξύ άλλων λατομεία, εστίαση, ντελίβερι και κατασκευές.
Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι οι εγκύκλιοι που εξέδωσε ως τώρα το υπουργείο Εργασίας, για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, αφήνουν «γεωγραφικά παραθυράκια», που αξιοποιούν οι εργοδότες για να εξαιρεθούν από τα μέτρα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Για παράδειγμα η εγκύκλιος που εκδόθηκε για την Πέμπτη 24/7, αφήνει έξω από την υποχρεωτική παύση εξωτερικών εργασιών τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες (12.00 με 17.00) τις εξής περιοχές: Τα νησιά του Ιονίου, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και την Κρήτη.
«Προφανώς το υπουργείο Εργασίας θα διαθέτει… δικούς του μετεωρολογικούς σταθμούς που δίνουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο…» σχολιάζει καυστικά η ΓΣΕΕ.
«Είναι φανερό ότι η εργοδοτική «φαντασία» και αναλγησία αξιοποίησε όλο αυτό το πλαίσιοgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); (και) στις περιοχές που εξαιρούνται από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.
Εργοδότες ανάγκασαν τους εργαζόμενους να εργασθούν σε εξωτερικές εργασίες σε θερμοκρασίες άνω των απαγορευτικών ορίων ανεμίζοντας τις επίμαχες οδηγίες του Υπουργείου», συνεχίζει η ανακοίνωση-καταγγελία.
Λιποθυμίες Επιθεωρητών Εργασίας Διόλου συμπωματικά, στις περιοχές που εξαιρούνται από τα μέτρα για τον καύσωνα, είτε δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας είτε είναι υποστελεχωμένη.
Ως αποτέλεσμα, οι όποιοι έλεγχοι γίνονται μετ’ εμποδίων ή με μεγάλες καθυστερήσεις.
Η ΓΣΕΕ επικαλείται μαρτυρίες για λιποθυμίες Επιθεωρητών Εργασίας στη διάρκεια των ελέγχων, καθώς ούτε εκείνοι άντεξαν την υπερβο...